2. lokakuuta 2015

Räsymattovillasukat

Pätkävärjätyistä raitalangoista saa hauskoja sukkia helposti ja vähällä päättelemisellä. Mukavan mummolahenkistä ja iloista räsymattopintaa saa yhdistämällä kahta erilaista raitalankaa. Nämä sukat on tehty käyttämällä kahta erisävyistä Novitan raitalankaa ja lisäksi yksiväristä harmaata sukan varressa, kantapäässä ja kärjessä. Kiitokset mallisukista ja ohjeesta yhdistyksemme käsityövastaavalle Eija Jaakkolalle. Ohje sukkiin kuvan alla.


Ohje

Koko: Naisten
Lanka: Novita 7 veljestä, kahta eriväristä raitalankaa (sävyt 873 ja 807) ja yksiväristä harmaata
Puikot: Sukkapuikot nro 3,5 tai käsialan mukaan

Varsi
Sukat neulotaan varresta varpaisiin. Luo harmaalla langalla kolmelle puikolle 16s ja neljännelle 17s.
1-3 krs: *Neulo 3 oikein, 2 nurin*
4 krs: *Nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 2 oikein  ja vedä nostettu silmukka neulottujen yli, neulo 2 nurin*
5 krs: *Neulo 1 oikein, langankierto, 1 oikein, 2 nurin*
6 krs: *Neulo 3 oikein, 2 nurin*
Toista 1-6 kerroksia yhteensä neljä kertaa. Kavenna neljännen puikon lopussa 2s oikein yhteen. Aloita sileä neule toisella raitalangalla. Neulo aina yhdellä langalla neljä kerrosta ja vaihda sitten toinen raitalanka. Vuorottele näin ja neulo yhteensä 16 krs. Tämän jälkeen kavenna joka puikon lopussa 2 oikein yhteen (puikoilla on nyt 15s). Kavenna vielä 3 kertaa  2 oikein yhteen joka puikon lopussa noin 24 krs. välein (puikoilla on nyt 12s).

Vaihda työhön harmaa lanka ja aloita kantatilkku neulomalla 1. puikon silmukat 4. puikolle (24s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ, *nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka oikein*, toista *-* vielä 11 kertaa. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 12 kertaa (=24 krs).

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset. Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (=nosta 1s oikein neulomatta, neulo 1s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli) ja käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6s nurin ja neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen, käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 silmukkaa, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukat pysyvät samana eli 8s. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat kahdelle puikolle (4,4).

Vaihda työhön taas raitalangat ja poimi 1. puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein 1. puikolle. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 + 1s puikkojen välistä ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein 4. puikolle

Jatka näillä kaikilla 58 silmukoilla sileää ja tee kiilakavennukset. Neulo 1. puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 4. puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta jne. Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 12s, lopeta kavennukset. Jatka sileää neuletta kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Vaihda taas työhön harmaa lanka ja aloita kärkikavennukset. Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2s oikein yhteen, 1s oikein ja neulo 2. sekä 4. puikon alussa 1s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. kerros kunnes joka puikolla on jäljellä 6s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti