28. kesäkuuta 2017

Kesäiset pitsisukat

Kesälläkin voi neuloa sukkia. Perinteisen villan voi kuitenkin vaihtaa kesäsukissa vaikkapa puuvillaan. Nämä ihanat pitsisukat on neulottu vadelmanpunaisesta puuvillalangasta, jossa on vahvikkeena hiukan polyamidia ja polyesteriä. Lanka sopii siis myös villa-allergikoille. Ohje on Lankamaailman ja ruutupiirroksen olen muuntanut luvan kera sanalliseen muotoon. Alkuperäiseen ohjeeseen pääset tästä linkistä.

Kengännumero: 38/39
Lanka: Rico Design Superba Cotton Stretch (79% puuvilla, 18% polyamidi, 3% polyesteri, 100 g = 420 m)
Langanmenekki: 1 kerä
Puikot: sukkapuikot nro 2,5
Neuletiheys: 30 s sileää neuletta = 10 x 10 cm.
Huom! Tarkkaile neuletiheyttä huolellisesti. Jos neulot liian tiukkaa, vaihda paksumpiin puikkoihin. Jos neulot liian löysää, vaihda ohuempiin puikkoihin.

Vadelmanpunainen pitsineulesukka

Ohje

Varsi: Luo 64 s ja neulo suljettuna neuleena vuorotellen 1 krs o, 1 krs n yhteensä 6 krs:n ajan. Neulo sitten pitsineuletta ohjeen mukaan. Pitsineule koostuu 8 silmukan ja 12 kerroksen mallikerrasta. Neulo pitsineuletta kunnes työn korkeus on n. 21 cm tai sukan varsi on haluamasi mittainen.


Pitsineule:
1.krs: 1s nurin, 3s oikein, 2 o yhteen, 1s oikein, langankierto, 1s nurin
2. krs: 1s nurin, 6s oikein, 1s nurin
3. krs: 1s nurin, 2s oikein, 2 o yhteen, 1s oikein, langankierto, 1s oikein, 1s nurin
4. krs: 1s nurin, 6s oikein, 1s nurin
5. krs: 1s nurin, 1s oikein, 2 o yhteen, 1s oikein, langankierto, 2s oikein, 1s nurin
6. krs: 1s nurin, 6s oikein, 1s nurin
7. krs: 1s nurin, langankierto, 1s oikein, ylivetokavennus, 3s oikein, 1s nurin
8. krs: 1s nurin, 6s oikein, 1s nurin
9. krs: 1s nurin, 1s oikein, langankierto, 1s oikein, ylivetokavennus, 2s oikein, 1s nurin
10. krs: 1s nurin, 6s oikein, 1s nurin
11. krs: 1s nurin, 2s oikein, langankierto, 1s oikein, ylivetokavennus, 1s oikein, 1s nurin.
12. krs: 1s nurin, 6s oikein, 1s nurin

Laita seuraavalla krs:lla merkki krs:n 32. s:n jälkeen (= 4 pitsimallikertaa = päällipuoli) ja neulo kantapää lopuilla 32 s:lla. Neulo kantapään s:illa sileää neuletta edestakaisin, neulo mol. reunoissa 1 rs aina oikein. Neulo kunnes kantalapun korkeus on n. 5,5 cm.

Kantapää: Aloita nurjan puolen krs:lta. Laita työn keskelle merkki. Neulo merkkiin asti ja 2 s sen jälkeen, 2 kiertäen nurin yhteen, 1 n, käänny. Nosta 1 s neulomatta, neulo merkkiin asti ja 2 s sen jälkeen, 2 o yhteen, 1 o, käänny. Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes ”rakoa” edeltää 1 s, 2 kiertäen nurin yhteen, 1 n, käänny. Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes ”rakoa” edeltää 1 s, 2 o yhteen, 1 o, käänny.  Jatka tähän tapaan kunnes ”rakojen” ulkopuoliset silmukat loppuvat. Jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle ja poimi näille puikoille jatkoksi kantalapun kummastakin reunasta 14 s.

Teräosa: Jatka neuloen suljettuna neuleena kaikilla s:illa, neulo päällipuolen 4 pitsimallikertaa kuten aiemmin ja neulo lopuilla silmukoilla sileää neuletta. Laita 1. puikon loppuun ja 4. puikon alkuun merkki (= sivumerkit). Kavenna ennen 1. merkkiä neulomalla 2 o yhteen ja 2. merkin jälkeen 2 o yhteen takareunoistaan. Tee tällaiset kavennukset joka krs:lla kunnes työssä on taas 64 s. Jatka neuloen pitsiä ja sileää neuletta kunnes jalkaterän pituus on n. 20 cm.

Kärkikavennukset: Neulo nyt kaikilla silmukoilla sileää neuletta. Laita kumpaankin sivuun merkki. Neulo kunnes 1. merkkiä edeltää 3 s, neulo 2 o yhteen, 2 o, 2 o yhteen takareunoistaan, tee samanlaiset kavennukset 2. merkin kohdalla (krs:lla kaventuu yhteensä 4 s). Tee tällaiset kavennukset joka 2. krs:lla yhteensä 3 kertaa ja sitten joka krs:lla kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, vedä loppujen silmukoiden läpi ja kiristä. Päättele langanpäät. Neulo toinen sukka samoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti