12. kesäkuuta 2015

Virkattu popcorn-matto

Näin kesällä iskee virkkausinto. Halusinkin esitellä teille jonkin kivan ja kesäisen virkkausprojektin ja ohje sellaiseen löytyi Kotivinkin käsityösivuilta. Ohjeella valmistuu virkattu, pieni ja pyöreä popcorn matto, jossa on hauskasti tekstuuria ja jonka koholleen jäävät popcorn -nypyt hierovat mukavasti jalkapohjia. Valmiin maton koko on halkaisijaltaan 65 cm ja se virkataan Moppari-kierrenarusta, joka on valmistettu eurooppalaisesta kierrätyskuidusta Lappajärvellä. Materiaaliltaan se on 80% puuvillaa ja 20% synteettisiä kuituja. Ohjeen on Kotivinkille suunnitellut Sanna Vatanen. Ohje ja kuvat on kopioitu Kotivinkin verkkosivuilta. Alkuperäiseen ohjeeseen pääset tästä.



Ohje

Lanka: Moppari-kierrenarua yksi 1 kg:n rulla. Kuvan matossa käytetty sävyä puhdas valkoinen.
Virkkoukku: Nro 10 tai käsialan mukaan.

Huomioitavaa: Popcornit ja pylväät virkataan edellisen kerroksen pylväsväleihin eikä edellisen kerroksen pylväisiin, ellei toisin mainita.

Virkkaa popcornit näin:
1. Kerroksen 1. eli aloitus-popcorn: Tee kerroksen ensimmäiseen silmukkaan 3 kjs (vastaa yhtä pylvästä) ja 4 p. Pudota viimeisen pylvään silmukka koukulta. Pujota koukku (edestä taakse) 3 kjs:n ylimpään silmukkaan ja uudestaan viimeiseen pylvääseen, kierrä lanka koukulle ja vedä kahden koukulla olevan silmukan läpi. Kiristä lankaa kevyesti niin, että popcorn kohoaa keskeltä ylös.

2. Popcorn: Tee yhteen silmukkaan 5 p. Pudota viimeisen p:n silmukka koukulta. Pujota koukku (edestä taakse) ensimmäiseen p:een ja uudestaan viimeiseen p:een, kierrä lanka koukulle ja vedä kahden koukulla olevan silmukan läpi. Kiristä lankaa kevyesti niin, että popcorn kohoaa keskeltä ylös.



Tee popcorn-matto näin:
1. Tee lankalenkki kahden sormen ympärille. Virkkaa 1. krs: tee lankalenkkiin 3 kjs ja 15 p = työssä on 16 pylvästä. Päätä krs ps:lla kjs-ketjun ylimpään silmukkaan.

2. Virkkaa 2. krs: siirry ps:lla seuraavaan pylväsväliin ja tee siihen aloitus-popcorn ja 1 kjs. Tee seuraavaan pylväsväliin 1 p ja 1 kjs. Jatka virkkaamalla joka toiseen pylväsväliin popcorn ja 1 kjs, joka toiseen 1 p ja 1 kjs. Päätä krs ps:lla aloitus-popcornin silmukkaan. Työssä on nyt 8 popcornia.

3. Virkkaa 3. krs: tee ps:n jatkoksi edellisen krs:n popcornin silmukkaan 3 kjs ja 1 p. Tee seuraavan pylvään molemmin puolin 1 p ja tee seuraavan popcornin silmukkaan 2 p. Jatka näin krs loppuun ja tee vielä viimeisen pylvään molemmin puolin 1 p. Päätä krs ps:lla 3 kjs-ketjun ja pylvään väliin. Työssä on 32 pylvästä.

4. Virkkaa 4. krs: tee ps:n jatkoksi aloitus-popcorn ja 1 kjs. Tee seuraavaan pylväsväliin 1 p ja 1 kjs. Jatka virkkaamalla joka toiseen pylväsväliin popcorn ja 1 kjs, joka toiseen 1 p ja 1 kjs. Päätä krs ps:lla aloitus-popcornin silmukkaan. Työssä on nyt 16 popcornia.

5. Virkkaa 5. krs: siirry ps:lla seuraavaan pylväsväliin ja tee siihen 4 kjs (= 1 p ja 1 kjs). Jatka virkkaamalla 1 p ja 1 kjs jokaiseen pylväsväliin. Päätä krs ps:lla 4 kjs-ketjun ja pylvään väliin. Työssä on 32 pylvästä.

6. Virkkaa 6. krs: tee ps:n jatkoksi aloitus-popcorn ja 1 kjs. Tee seuraavaan pylväsväliin 2 p ja 1 kjs. Jatka virkkaamalla joka toiseen pylväsväliin popcorn ja 1 kjs, joka toiseen 2 p ja 1 kjs. Päätä krs ps:lla aloitus-popcornin silmukkaan. Työssä on 16 popcornia.

7. Virkkaa 7. krs: virkkaa kuten 5. krs. Työssä on 48 p.

8. Virkkaa 8. krs: virkkaa kuten 6. krs. Työssä on 24 popcornia.

9. Virkkaa 9. krs: virkkaa kuten 5. ja 7.krs. Työssä on 72 p.

10. Virkkaa 10. krs: virkkaa kuten 4. krs. Työssä on 36 popcornia.

11. Virkkaa 11. krs: siirry ps:lla seuraavaan pylväsväliin ja tee siihen 3 kjs ja 1 p. Jatka virkkaamalla jokaiseen pylväsväliin 2 p. Päätä krs ps:lla kjs-ketjun ylimpään silmukkaan.Työssä on 144 p.

12. Virkkaa 12. krs: tee ps:n jatkoksi 1 kjs ja 1 ks. Jatka virkkaamalla jokaiseen pylvääseen 1 ks. Päätä krs ps:lla krs:n 1. silmukkaan, katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. Päättele langanpäät.

2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta. Ompa kivannäköinen pinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maton pinta on hauskan eläväinen ja tosiaan tuntuu varmasti mukavalta jalan alla!

      Poista